Mentol sentetik olarak yapılmış veya mısır nane, nane veya diğer nane yağlarından elde edilen organik bir bileşiktir. Berrak veya beyaz renkli, oda sıcaklığında katı olan ve hafifçe erimeyen mumsu, kristalimsi bir maddedir.
Doğada oluşan ana mentol biçimi (-) - (1R, 2S, 5R) konfigürasyonuna atanan mentoldür. Mentol lokal anestezik ve karşılayıcı niteliklere sahiptir ve küçük boğaz tahrişlerini hafifletmek için yaygın olarak kullanılır. Mentol ayrıca zayıf bir kappa opioid reseptörü agonisti olarak da işlev görür.
Mentol Nane ve nanegiller familyasının bir üyesidir.Doğal olarak yabani nane ve nane yapraklarından elde edilir. Özellikle Mentha arvensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bu yağ, buhar damıtma yöntemi ile ayrıştırılarak içinden mentol etkeni elde edilir. Daha sonra elde edilen mentol büyük kalıplara dökülerek dondurulur. Yaklaşık 20 gün bekletilen donmuş mentol kalıpları özel bir yöntemle kırılarak mentol kristalleri haline getirilir.
TIBBI VE KOZMETİK: Analjezik, Anestezik , Antibakteriyel, Canlandırıcı, Yatıştırıcı, Ferahlık , Soğukluk hissi, Kan dolaşımını hızlandırıcı ve Dolgunluk özellikleri ile kullanılmaktadır.
GIDA
- Sakız,şekerleme yapımında oldukça sık kullanılır.
- İçecek ve gıdalarda kullanılı
- SAĞLIK-İLAÇ
- Soğuk algınlığı:Nezle, grip ve soğuk algınlığıyla ilgili çeşitli rahatsızlıklarda mentol kullanımı görülmektedir. Ağırlıklı olarak şurupların içinde bulunur, ayrıca “pastil” ismindeki ağızda eriyen tabletlerin özünde mentol vardır. Nezle ve grip haricinde, boğaz tahrişlerine de iyi gelmektedir.
- Baş ağrısı:Yüzyıllar öncesinde “şifacı” olarak bilinen hekimler, doğadan topladıkları çeşitli bitkilerle ilaçlar hazırlar ve bu ilaçları hastalarının tedavisinde kullanırdı. Özellikle bu alanda uzmanlaşmış olan Uzakdoğu kültüründe, mentolün uzun yıllardır baş ağrısı tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca ishal ve bulantı geçiren kişilere mentol verilmektedir. Kadınların adet dönemi sancılarının azaltılması amacıyla, yine mentol kullanımı önerilmektedir.
- Yanıklar ve kas ağrıları: Yanıklarda, yanmış olan bölgeye sürülen krem ve merhemlerin özünde mentol maddesi bulunur. Merhemlerin deride yakıcı bir his bırakmasının nedeni budur. Eziklerde ve kas ağrılarında sürülen kremler, aynı yanıklarda olduğu gibi deriyi yakar. Aslında yakıcı olması bir anlamda iyidir; çünkü deriye işleyen mentol zamanla ciltteki ısı reseptörlerini uyarmaya başlayacaktır.
KOZMETİK
- Kozmetik olarak kullanılan Mentol Kristalleri cilde serinletici bir his verir, tahrişi, kaşıntıyı ve yanmayı giderir, siyah noktaları ve beyaz noktaları ortadan kaldırır, koyu renkli lekelerin ve yaşlılık lekelerinin görünümünü azaltır ve daha kusursuz bir cilt sağlar. Ayrıca cildi temizler ve nemlendirir, cildin parlak, sıkı ve pürüzsüz görünmesini sağlar. After shave ve güneş yanığı için olan losyonlar gibi cilt ferahlatıcılarında kullanılır.
- Saçta kullanılan Mentol Kristalleri, yağ üretimini düzenler, kepek birikimini giderir, bit ve sirke tedavisinde kullanılır. Saçı, kirletici maddelerden ve fazla sebumdan arındırır, iltihabı ve tahrişi azaltır, dolaşımı uyarır, saç tellerini fazla yağlardan, kirden arındırır, saçın doğal parlaklığını arttırır ve daha uzun, daha güçlü ve daha fazla gür saçların büyümesini sağlar.